ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ- ONLINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΚΙΝΕΖΙΚΗ  ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ

Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές μεταξύ των κινέζικης και δυτικής διαιτολογίας.

Η Πρώτη διαφορά είναι οτι η Δυτική διαιτολογία  εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά σε διαιτολόγια  για την απώλεια βάρους.

Η Κινέζικη διαιτολογία  εχει σχεδιαστεί ετσι ώστε όχι μονο να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά και για τη θεραπεία πολλών άλλων παθήσεων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, κοινό κρυολόγημα, γαστρίτιδα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, βήχας, ηπατίτιδα, ψωρίαση, κοινή ακμή, έκζεμα, και ούτω  καθεξής.
Στην κινέζικη διαιτολογία , για παράδειγμα, θεωρείται κακό σε κάποιον με δυσκοιλιότητα να πίνει  τσάι και είναι καλό για κάποιον που έχει βήχα για να φάει μήλα με μέλι. Όταν υπάρχει πονοκέφαλος ,  πολλοι θέλουν να γνωρίζουν ποια τρόφιμα θα πρέπει να τρώνε για την θεραπεία του πονοκέφαλου και ποιες θα πρέπει να αποφεύγονται για την πρόληψη πονοκέφαλου ώστε να μην παει η κατασταση από το κακό στο χειρότερο. Όταν υπαρχει διάρροια ή διαβήτης, θα επρεπε να γνωριζουμε ποια τρόφιμα θα πρέπει να τρώμε για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, και ποια θα πρεπει να αποφευχθουν ώστε να αποτραπούν τα προβλήματα και μην πανε από το κακό στο χειρότερο. Όταν τα ατομα είναι  υπέρβαρα, θα ηθέλαν  να γνωρίζουν ποια τρόφιμα θα πρέπει να τρώνε για να μειώθει το βάρος τους και τι να μην φάνε για να αποφύγουν να παρουν περετερω βάρος.
Το χασημο  βάρους, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί μέρος της κινεζικής διαιτολογίας, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες εκτιμήσεις τόσο σημαντικες όσο και η απώλεια βάρους στον νου των κινεζικών διαιτολόγων.

Η δεύτερη διαφορά μεταξύ της κινεζικής και της Δυτικής διαιτολογίας είναι: ότι στη δυτική διατροφή, τα τρόφιμα που θεωρούνται απο την πρωτεΐνη, τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες, τις βιταμίνες, και από άλλα θρεπτικά συστατικά που περιεχονται  σε αυτές όπως μεταλλα, ιχνοστοιχεια, κλπ , αλλά στην κινεζική διατροφή, τα τρόφιμα θεωρούνται και μελετωνται από τις γεύσεις, τις ενέργειες, τις κινήσεις, και τις κοινές βιολογικες ενέργειες τους. Ένα παραδειγμα: Αν αισθάνομαι κρύο στο σώμα και στα άκρα μου, φυσικά θα ήθελα να φάω κάτι που θα με ζέσταινε. το Ginger θα με ζέσταινε , επειδή έχει θερμη ενέργεια.  Αν αισθάνομαι ζεστη, θα προτιμουσα κάτι δροσερό. Τα Φασόλια mung θα με δροσιζαν, επειδή έχουν δροσερη ενέργεια. Εάν ειχα ένα αδύναμο στομάχι,
φυσικά θα ήθελα να φάω κάτι που θα κάνει το στομάχι μου ισχυρότερο. Η  ζάχαρη μπορεί να κάνει το στομάχι μου δυνατοτερο επειδή εχει αποδειχτει ότι το γλυκό δρα στο στομάχι.

Αν αισθάνομαι τα νεφρά μου εξασθενημενα, θα ηθελα κάτι που θα κάνει τα νεφρά μου δυνατοτερα. Τοτε το yam θα κάνει τα νεφρά μου ισχυρότερα, επειδή αυτή η τροφη δρα στους νεφρούς με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Είναι  συγουρο οτι μπορούμε να βρούμε πολλες διατροφικές πληροφορίες στα τρόφιμα στη δυτική διατροφή.
Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η κόκκινη πιπεριά περιέχει βιταμίνες Α και C, αλλά τιποτα ότι μπορεί να μας ζεστανει. Γνωρίζουμε ότι τα φασόλια mung περιέχουν κάποιες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αλλά όχι ότι τα φασόλια mung μπορουν να μας δροσιζουν. Ξέρουμε ότι το καλαμοσάκχαρο  περιέχει υδατανθρακες κλπ, αλλά όχι ότι μπορεί να κάνει τα στομάχια μας ισχυρότερο.

Γνωρίζουμε ότι το yam περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, και πολλές άλλες βιταμίνες, αλλά δεν γνωριζουμε ότι μπορεί να κάνει τα νεφρά μας ισχυρότερα. Έτσι, είναι εύκολο να δούμε πώς κινεζική διαιτολογία διαφέρει από τη δυτική.
Οι βασικές θέσεις της κινεζικής διαιτολογίας σε σχέση με τις τρόφες είναι:

  1. οι τέσσερες (συν μια ουδέτερη)  ενέργειες των τροφών, θεωρια yin – yang
  2. οι τέσσερες κινήσεις των τροφών, θεωρια yin – yang
  3. οι πέντε γεύσεις των τροφών, θεωρια πεντε στοιχειων
  4. οι κινήσεις των τροφών (οργανικές δράσεις ) στους 12 μεσημβρινούς η 10 εσωτερικά όργανα, θεωρια βελονισμου
  5. οι κοινές  οργανικές δράσεις των τροφών.  Κινεζικη διαγνωση

Προσεχώς θα υπάρξει περιληπτική αναφορά των 5 βασικών θέσεων της κινέζικης διαιτολογιας.

Σχολιάστε